Jeśli Twoją pasją jest gotowanie i lubisz odkrywać nowe potrawy, z pewnością zainteresują Cię książki o tematyce kulinarnej. Dzięki nim poznasz ciekawe i oryginalne przepisy na różne dania, co z pewnością docenią Twoi domownicy.
Gotowanie to praktyczna pasja, która pozwala na eksperymenty w kuchni. Poznawanie nowych smaków oraz przygotowywanie oryginalnych, niespotykanych na co dzień potraw, może sprawiać wiele frajdy. Odkrywanie kuchni z różnych regionów świata może być jeszcze przyjemniejsze, kiedy ma się obok siebie prawdziwego specjalistę. Taką rolę odgrywać mogą bowiem książki kucharskie, które krok po kroku informują o sposobie przygotowywania wykwintnych dań, rozpieszczających każde podniebienie. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy zestawienie trzech ciekawych książek kulinarnych (dla mniej i bardziej zaawansowanych), które z pewnością przydadzą się w Twojej kuchni.
200 potraw z całego świata w twojej kuchni
Dla osób lubiących eksperymentować w kuchni oraz poznawać nowe smaki polecić możemy książkę 200 potraw z całego świata w twojej kuchni autorstwa Blandine Boyer. Jest to świetny poradnik w jaki sposób przygotować potrawy, którymi zajadają się mieszkańcy różnych państw o odmiennej kulturze i zwyczajach. Książka stanowić może zatem kulinarną, międzynarodową podróż oraz inspirację do zaskakiwania znajomych lub rodziny nowymi potrawami. Zawarte w niej przepisy są dość proste w przygotowaniu i nie wymagają zbyt wielu składników.
Podróżowanie stało się coraz popularniejsze i również w Polsce pojawiły się restauracje serwujące dania z całego świata. Modne wyprawy do Tajlandii i Japonii spowodowały, że na polskie stoły trafiło sushi. Od kilku lat także kuchnia amerykańska uwodzi swoimi burgerami, bajglami oraz daniami z grilla i z rusztu. Natomiast jeśli chodzi o słodkości, blogi i książki kulinarne rozpropagowały: brownies, cheesecakes (serniki), donuts (pączki) czy muffinki.
Nie należy się bać przygotowywania egzotycznych dań, ponieważ książka maksymalnie upraszcza techniki gotowania i ogranicza potrzebne składniki, które w tradycyjnych (zwłaszcza azjatyckich) kuchniach często są dość liczne i co najważniejsze, mimo owego ułatwienia dania nie tracą smaku! Uproszczone przepisy to łatwiejsze zakupy – fragment opisu pochodzącego od wydawcy. Cena książki to około 40 złotych.
Kolory smaku. Warzywa i owoce
Ciekawą propozycją jest także książka Kolory smaku. Warzywa i owoce wydawnictwa Olimp Media (opracowanie zbiorowe). Dzięki niej dowiesz się wielu praktycznych informacji na temat znaczenia kolorów owoców i warzyw oraz ich wpływu na organizm. Pomoże Ci to w odpowiednim zbilansowaniu diety oraz urozmaiceniu potraw w trosce o zdrowie swoje oraz najbliższych.
Czy wiesz, że kolory warzyw i owoców bardzo wiele mówią o ich właściwościach zdrowotnych? Czerwone mają korzystny wpływ na układ krążenia i poziom cholesterolu, pomarańczowe i żółte chronią wzrok, fioletowe opóźniają starzenie i pomagają w walce z nadwagą, białe mają właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Każdy rozdział poświęcony jest warzywom i owocom w danym kolorze. Znajdziesz tu przepisy na sałatkę z czerwonej kapusty z granatem, smażone bakłażany z fetą, zupę krem z zielonego groszku czy białe szparagi z masłem czosnkowym – opis pochodzący od wydawcy. Cena książki to około 15 złotych.
Vegano Italiano. Wegańskie smaki tradycyjnej kuchni włoskiej
Mamy również coś dla miłośników wegańskich potraw. Książka Vegano Italiano. Wegańskie smaki tradycyjnej kuchni włoskiej autorstwa Rosalby Gioffre to świetne połączenie kuchni wege z kuchnią włoską. Przeczytaj i przekonaj się, jak wiele mają ze sobą wspólnego.
Autorka tej książki, miłośniczka jedzenia i doświadczona food stylistka, zachęca do sięgania po tradycyjne przepisy włoskiej kuchni, modyfikowanie ich i przystosowywanie do wegańskiej diety. Przygotowała zestaw 150 łatwych przepisów na szybkie, smaczne dania wegańskie pasujące do dzisiejszego tempa życia.
Zobaczycie, jak niewiele potrzeba, żeby tradycyjne, proste dania przywołujące smaki Italii stały się wegańskimi. Sięgajcie po znajdujące się w tej książce przepisy, aby przekonać się, jak łatwe jest serwowanie pysznych, zdrowych dań przygotowywanych ze znajomych składników i jak mało wyrzeczeń kosztuje, a ile daje przyjemności – fragment opisu pochodzącego od wydawcy. Cena książki wynosi około 28 złotych.
Zobacz również: książki o tematyce rodzinnej i zdrowotnej